FCI Standaard

FCI standaard Basset Fauve de Bretagne

FCI groep 6

Herkomst:  

De basset fauve de Bretagne is een kleine levendige meutehond uit Bretagne in Frankrijk. Hij is korter van rug gefokt dan andere bassets omdat hij vooral geschikt moest zijn om in heuvelachtig en dicht bebost gebied te jagen. Toch is hij in alle opzichten een echte basset; sterk, levendig en ondernemend van aard. Als huishond is hij vriendelijk en zachtaardig.

Algemeen voorkomen:

Een tamelijk laagbenige, krachtig gebouwde Basset met een brede en diepe borst. De voorbenen zijn kort en zwaar, bij voorkeur recht maar licht gebogen is toegestaan. De oren zijn op ooghoogte aangezet en reiken met moeite tot de neusspiegel.

Schofthoogte:

De schofthoogte is 32 – 38 cm. 2 cm meer of minder is toegestaan.

 Gewicht:

Ongeveer 15 – 20 kg

 Vacht:

De vacht is hard, droog en tamelijk kort, nooit wollig of gekruld. Rossig van kleur, van goud-tarwekleurig tot steenrood.

 Gebruik: 

Als jachthond en gezinshond. Jaagt in Frankrijk vooral in kleine meutes. Zoekt het wild op, geeft luidruchtig aan dat hij iets gevonden heeft en drijft het wild vervolgens naar de jager.

 Gezondheid:    

Een ernstige rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend. Incidenteel komt wel epilepsie en huidproblemen in het ras voor.

 Aard:

Als jachthond sterk, levendig en ondernemend met een grote werklust. Omdat hij in kleine meutes gehouden werd, leerde hij meer naar zijn baas te luisteren en voor een meutehond is hij dan ook redelijk gehoorzaam. Daarbij is hij zachtaardig en verdraagzaam ten opzichte van andere honden; een vriendelijke gezelschapshond.

3

Afgezien van regelmatig kammen en schoonhouden van de vacht en af en toe een trimbeurt is geen specifieke verzorging vereist.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.