Algemene beschrijving

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) is de organisatie die wereldwijd de rasbeschrijvingen van honden beheert.

De 343 soorten honden die (peildatum 1-10-2013) zijn beschreven zijn ondergebracht in 10 groepen.
De basset fauve de Bretagne is ingedeeld in groep 6: Lopende honden en zweethonden. Ook wel brakken genoemd. Binnen deze groep zijn er ca. zeventig andere (jacht)hondenrassen.
Groot zijn de verschillen in vorm, kleur en grootte. Ze beschikken allen over een goed ontwikkeld reukvermogen, dus uitermate geschikt voor de jacht.

De basset fauve de Bretagne behoort in Nederland tot een van de hondenrassen met een ongeveer gelijkblijvende populariteit.
Jaarlijks worden er gemiddeld 117 pups ingeschreven in het NHSB.
Het aantal bassets fauve de Bretagne in Nederland moet op minimaal 1350 worden geschat.
Uitgaande van het bereiken van een gemiddelde leeftijd van 10 jaar.

Kortbenige brakken worden aangeduid met (bassets).
De verklaring van het begin van de naam: basset fauve de Bretagne en (duidelijk te herkennen aan de naam!) gelijk aan veel andere brakken afkomstig uit Frankrijk.

De basset fauve de Bretagne werd en wordt in Frankrijk nog steeds gefokt op zijn bruikbaarheid tijdens de jacht en die eigenschappen vind je ook terug in de in Nederland gefokte honden.
Ze zijn gewend om hun werk alleen op te knappen en ver van de baas verwijderd naar eigen inzicht te handelen. Intelligent maar soms ook behoorlijk eigenwijs. Stipte gehoorzaamheid mag niet van hem verwacht worden!
Loslopend kan hij aan het speuren slaan en zo de duur van de wandeling bepaalt.
Hun gehechtheid aan de baas is echter groot en deze wint het altijd van zijn jachtdrift.
Na verloop van tijd meldt hij zich weer bij de baas.

Omdat de basset fauve de Bretagne vaak in groepen of meutes werden gehouden zijn ze zeer verdraagzaam voor mensen en andere dieren, maar bovenal vertrouwd bij kinderen.
Komen ze dus in een gezin met kinderen dan zal dat hun enthousiasme en speelsheid ten goede komen. Maar net als andere brakken, het liefst gezelschap van een soortgenoot.

Ook al blijft het een jachthond, met een consequente opvoeding krijgt u een vriendelijke, aanhankelijke gezelschapshond. Een echte kameraad!

Scroll naar top