Trimschema

Achterbenen
Geheel trimmen tot aan de hoeking. Na de hoeking niet geheel trimmen maar rondom fatsoeneren. Hiermee bedoelen we: het langere haar weghalen en rondom op gelijke lengte brengen.

Billen
Geheel trimmen.

Buik
Na het trimmen van de flanken blijft er een klein streepje haar op de buik over. Dit is het tere gedeelte van de buik en deze haren moeten weg geeffileerd worden omdat plukken hier veelte pijnlijk is. Maak daar een vloeiende lijn van.

Flanken
Geheel trimmen tot aan de buik.

Hals
Geheel trimmen.

Hoofd
Geheel trimmen, geen garnituur (wenkbrauwen) boven de ogen laten staan. Op de neus en aan de zijkanten (wangen) kan wat haar blijven staan. De dikke plukken haar in de mondhoeken (vouw van de lippen) moeten weggeknipt worden. Dit is niet te trimmen. Ook de baard moet geheel weggehaald worden. Dit kunt u het beste effileren.

Oren
De oren moeten zowel aan de binnenkant als de buitenkant geheel getrimd worden. Wanneer het té pijnlijk is kunt u het haar bij de gehooringang het beste wegknippen.

Rug
Geheel trimmen zodat u een mooie egale bovenbelijning krijgt.

Staart
Geheel trimmen. Het puntje van de staart kunt u het beste effileren omdat het trimmen van deze laatste haren pijnlijk kan zijn.

Voeten
Wanneer u de nagels heeft geknipt dan op deze lengte het haar van de voetjes rond wegknippen. Tussen de voetzooltjes het haar kort wegknippen.

Voorbenen
De voorbenen worden niet geheel getrimd maar worden rondom op gelijke lengte gefatsoeneerd.

Het is heel belangrijk om het haar van de geslachtsdelen van de reu kort te houden zodat eventuele voorhuidontstekingen zoveel mogelijk voorkomen worden.
Rond de anus kunt u het beste het haar wegknippen omdat trimmen daar te pijnlijk is.
Bij de teef moet het haar van de vulva kort gehouden worden.

De fauve heeft een ondervacht en een bovenvacht. Daarom is het belangrijk om niet te lang te wachten met trimmen. Wanneer de trimvacht namelijk te lang op het lichaam zit verstikt deze de ondervacht waardoor bij een trimbeurt de ondervacht mee getrimd wordt en er kale plekken ontstaan.

Een goede trimmer/trimster zal nooit de te plukken gedeelten van de vacht knippen of uitdunnen. Wanneer dit wel gebeurd zal de vacht veranderen van structuur (wordt zacht) en van kleur (wordt steeds lichter)
Daarom is het erg belangrijk een trimmer/trimster te zoeken die weet hoe een fauve getrimd moet worden.

In principe hoeft een fauve niet gewassen te worden. Regelmatig kammen en trimmen is genoeg. Het wassen van een hond is sowieso niet goed ivm het huidvet wat als bescherming dient. Deze wordt door het wassen aangetast. Mocht het een keer echt nodig zijn om uw hond te wassen ivm bv het rollen in iets heel vies, gebruikt u dan wel een goede hondenshampoo.

Het is belangrijk dat de hond na het trimmen minstens 4 weken NIET gewassen wordt. De poriën staan dan namelijk open en het wassen kan dan ontstekingen veroorzaken waar de hond zijn levenlang problemen van kan hebben.

Scroll naar top